[...] jak dorsz, halibut, jesiotr, morszczuk, makrela). Zalecane jest także spożywanie czerwonej cebuli, papryki, kalarepy, dyni, brokułów, pietruszki, porów, szpinaku. Poleca się jedzenie wszelkiego rodzaju śliwek. Natomiast ludzie posiadający grupę krwi 0 powinni unikać spożywania pszennych produktów zbożowych, nabiału, oleju z kukurydzy i orzeszków [...]
[...] już koniecznością powinniśmy ograniczyć ilość spożywania mięsa bo posiada ono tłuszcze nienasycone co powiększa ryzyko nowotworów i chorób krążenia. Dlatego zalecane jest jedzenie mięsa chudego oraz ryb czy drobiu najlepiej z hodowli ekologicznej bez chemikalii lub dziczyzny - grupa 0 najtrudniej jako najstarsza sobie radzi z mięsem [...]
[...] sobie ukochanych smakołyków może być frustrujące. Bywa, że przerywamy dietę, bo chudnąc, fatalnie czujemy się psychicznie i fizycznie. Aby się pocieszyć, sięgamy po jedzenie... Zobacz przepisy Optymistyczna dieta zawiera substancje, które poprawiają nastrój, dodają energii i dużo witamin. Oprócz 5 posiłków, codziennie trzeba wypić [...]
ostatnio slyszalem ze dla ludzi z grupa krwi 0 bardzo dobre na przybranie na masie sa platki owsiane!!! moze to tylko plotka jest !!! ale co Wy na to ???
Mam 54 lata ,82kg i grupe krwi B rh-.sylwetka raczej zadbana poprzez cwiczenia,ale chcialabym schudnac 8-10kg,Bo wzrost wagi nastapil podczas menopauzy-;(.chce sprobowac zywienia zgodnego z grupa krwi .no i wlasnie..jakie jedzenie dla mnie??
[...] żołądka – przyczyny i skutki Rak żołądka to nowotwór złośliwy, którego czynniki ryzyka obejmują np. infekcję bakterią Helicobacter pylori, dietę bogatą w przetworzone jedzenie i ubogą w świeże owoce i warzywa, palenie tytoniu, starszy wiek, płeć męską, nadużywanie alkoholu, a także przewlekłe stany zapalne. Skutki raka żołądka mogą [...]
[...] przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. To dość istotne, ponieważ często tego błonnika jest w naszej diecie za mało. Badanie na myszach pokazuje, że regularne jedzenie suszonych śliwek zmniejsza postęp miażdżycy. Są one również źródłem potasu, który pomaga w kontroli ciśnienia krwi. Suszone śliwki mają mnóstwo składników odżywczych [...]
[...] znajduje się grupa związków zwanych tylakoidami, które w trakcie jedzenia aktywują hormon GLP-1. Hamuje on apetyt oraz reguluje poziom cukru we krwi. Najszybszą opcją na zjedzenie porcji szpinaku, jest zmiksowanie go wraz z wodą w formie koktajlu. Jabłka Kiedy jesteś głodny, weź jabłuszko. Ten smaczny owoc w wielu sytuacjach potrafi uratować [...]
W klasycznym żywieniowym ujęciu węglowodany pozostają bazą diety dla większości kulturystów. Dlaczego? Bo sprzyjają budowie masy mięśniowej. Niestety, mało jest dowodów na to, iż w kontekście rozbudowy muskulatury sprawdzą się diety niskowęglowodanowe, a szczególnie ketogeniczne. Domeną tych ostatnich jest raczej redukcja tkanki tłuszczowej. Wybór [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysokoprzetwarzonych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży. Osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i wskutek tego częściej zapadają na zespół metaboliczny. Podsumowanie Ciężko, by osoby, które czerpią dochody z [...]
[...] zmieniasz swoją dietę, to może to spowodować nieprzyjemne dolegliwości trawienne, w tym wspomniane wzdęcia, ale także zgagę, rozstrój żołądka i inne. Dlaczego wegańskie jedzenie powoduje wzdęcia? Głównym winowajcą jest zazwyczaj błonnik pokarmowy. Błonnik znajduje się głównie w owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i roślinach [...]
[...] W jaki konkretnie sposób stres wpływa na nasze nawyki żywieniowe? Stres może wpływać na to, ile jesz Jak już wspomniałam, każdy na stres reaguje inaczej. Dla niektórych jedzenie to szansa na wyciszenie się, uspokojenie, poprawę nastroju. Taka tendencja nazywana jest często jedzeniem emocjonalnym i jest bardzo powszechnym zjawiskiem. Jak [...]
[...] natrafiłem na dość interesujące badanie naukowe dotyczące sytości poszczególnych rodzajów mięs. Często spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]
[...] kalorycznym, wprowadzaj przerwy do diety. Przykładowo, jeden dzień w tygodniu zwiększ ilość spożywanej energii. Dbaj jednak o to, by było to przede wszystkim wartościowe jedzenie. Zamiast drastycznych diet postaw na zmianę nawyków żywieniowych Badanie to stanowi ważną wiadomość do osób, które są całe życie na diecie. Obsesyjne liczenie [...]
Niczym nowym nie jest fakt, że dieta ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia i długowieczności. Jeżeli chcemy o siebie zadbać, to jednym z najlepszych sposobów jest jedzenie większej ilości warzyw, owoców i nieprzetworzonej żywności. Trzeba jednak poświęcić trochę czasu na czytanie etykiet i wybieranie z półek sklepowych odpowiednich produktów. [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem charakterystykę leptyny. Grelina jest jej przeciwieństwem, a może precyzyjniej byłoby napisać: uzupełnieniem. Kolejny raz mamy do czynienia z 28 aminokwasowym peptydem, którego rola jest złożona, niejednoznaczna i czasem trudna do interpretacji. Podsumowanie Nie zalecam konsumpcji znacznych ilości glukozy, [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]
[...] bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by dostarczyć kilka gramów kreatyny, która co prawda występuje w „prawdziwym jedzeniu”, ale w niewielkiej ilości. [...]